The Fedora

De Fedora

Een fedora wordt meestal gemaakt door vilt over een mal te drukken en een soort kit te gebruiken om de vorm van het vilt te behouden. In het verleden werden mallen gemaakt door een reeks houten blokken te gebruiken om de vorm van de hoed te creëren, en het vilt werd erop gedrukt met een strijkijzer. De huidige methode is om metalen mallen en machines te gebruiken om voldoende druk te creëren om de vorm van de hoed te vormen. Tussen de rand en de kroon bevestigt de hoedenmaker een versieringselement dat de algehele vorm voltooit. De rand is ofwel onbewerkt gelaten, ofwel gezoomd. De fedora wordt beschouwd als een "zachte hoed", wat betekent dat hij meestal is gemaakt van vilt, bont of dierenhuiden. Er zijn variaties van hoed tot hoed, maar het standaardontwerp omvat een gekreukte kroon, schuine rand, een snuifje aan de bovenkant van de hoed en een soort versiering boven de rand van de hoed. Fedora's voor mannen hebben meestal gestileerde randen met een platte voorkant en een verhoogde achterkant. Zoals eerder vermeld, zijn de breedte van de rand, de totale maat en de kleur van de hoeden onderhevig aan verandering met modetrends. Dameshoeden hebben ook vaak meer uitgebreide decoraties en slankere ontwerpen.

Door het zachte karakter van de muts zijn er veel variaties mogelijk met Fedora's. Een variant van de hoed is de Stetson playboy-hoed die in de jaren veertig gebruikelijk was. De Playboy-hoed van Stetson was een succesverhaal op het gebied van marketing, waarbij een simpele variatie op de algemene vorm van de fedora een belangrijke trend werd in Amerika. Al Capone was dol op de playboy-stijl. Op veel foto's van Capone is te zien hoe hij een Playboy-hoed van Stetson draagt.

Geschiedenis
Het is gedocumenteerd dat fedora's al sinds 1891 bestaan. Dit groeide in populariteit en verdrong uiteindelijk de gelijkaardige homburg. De term fedora komt van de titel van een toneelstuk van Victorien Sardou, Fédora, dat Sarah Bernhardt schreef in 1882. Sarah Bernhardt voerde het stuk voor het eerst op in de Verenigde Staten in 1889. Haar rol was die van prinses Fédora Romanov, de heldin van het stuk. Als travestiet droeg Bernhardt tijdens het stuk een hoed met een zachte rand en een middengevouwen rand. Voor vrouwen was de hoed in de mode en vrouwenrechtenactivisten adopteerden hem als symbool. In 1924 droeg Edward, Prins van Wales (later de hertog van Windsor) eerst hoeden, die populair werden bij mannen vanwege zijn elegantie en weerbestendigheid. De zwarte fedora is sinds het begin van de twintigste eeuw onderdeel geworden van de dagelijkse garderobe van veel Haredi en orthodox-joodse vrouwen.
Gangsters en jazz

Fedora's werden veel geassocieerd met gangsters tijdens het verbod tijdperk in de Verenigde Staten, een verband dat samenviel met het hoogtepunt van de hoed's populariteit tussen de jaren 1920 en de vroege jaren 1950. In de tweede helft van de jaren vijftig raakte de fedora uit de gratie door een verschuiving naar meer informele kledingstijlen. Daarnaast zijn bekende gangsters als Al Capone, Charls Luciano en Benjamin "Bugsy" Siegel gebruikte de fedora om een ​​"stoere vent" imago te creëren. 

De fedora was een essentieel modeaccessoire dat in de jaren 40 hielp bij het introduceren van zoot-pakken in de Amerikaanse scene. Zoot-pakken werden voornamelijk geassocieerd met Mexicaanse en Afro-Amerikanen en werden grotendeels gedragen in gesegregeerde minderheidsgemeenschappen. Als gevolg hiervan verspreidde deze stijl zich al snel naar lokale jazzmuzikanten die deze look overnamen en naar hun publiek brachten.

Koop nu Fedora's

Terug naar blog