LAIRD HATTERS STYLE GUIDE

LAIRD HATTERS STIJLGIDS

Hier bij Laird maken we al meer dan 10 jaar onderscheidende hoeden en petten en we willen graag een stijlgids delen over onze meest geliefde hoeden en petten, die we online en in al onze winkels verkopen

Bakkerij-/krantenjongenspet met 8 panelen

De Engelse Baker Boy Cap , in de Verenigde Staten ook wel de Newsboy Cap genoemd, is een vrijetijdspet met een brede, ronde kroon, vaak gemaakt van acht panelen, aan elkaar gestikt met een knoop aan de bovenkant. De maat van de dop wordt gemeten in inches, 9, 10, 11 en 12 inch en verwijst naar de diameter.

Ook wel aangeduid als de: Baker Boy , Apple Cap , Eight Panel 8-piece , Gatsby (naar The Great Gatsby), en ook wel bekend als Redford Cap . Het is dezelfde basisstijl als een Brooklyn, maar met een rondere kroon.

De laatste tijd staat de Bakerboy synoniem voor de favoriete Peaky Blinder's Cap , gedragen door Thomas Shelby en zijn bende. Beroemd om het dragen van scheermesjes in de rand van de dop en gebruikt als een onwaarschijnlijk wapen. Peaky Blinders heeft de bakerboy-pet verheven tot de meest gevraagde pet van dit moment, dankzij de Shelby Lads en "in opdracht van de Peaky Blinders"

De platte pet

Laird's kenmerkende 'Cut' platte pet is smal tot aan de klep, met een nauwsluitende kroon die een moderne, slanke pasvorm over het hoofd geeft, diep aan de achterkant zittend met een geschulpt profiel.

Praktisch als Riding Cap, Driving Cap of 'Golf Cap', qua vorm vergelijkbaar met de Bond Cap. Hoewel de vorm van al deze doppen herkenbaar is, zijn de subtiele verschillen voornamelijk de lengte van de dekking aan de achterkant van de dop, de breedte en diepte van de kruin en de lengte van de klep. Modieus op dit moment zijn de Long-Peaked Flat Cap, beter bekend als Shooting Cap of 'Shooter' die een brede klep heeft.

De eerdere versie van de traditionele platte pet is de Bond-pet, die aan de bovenkant plat is, maar een grotere, zeer ronde kroon heeft met een brede klep. Deze versie dateert van rond 1850, en van de London Guilds. De maat van je pet duidde op je plaats in het gilde, met leerlingen die een heel klein petje droegen en Meesters die belachelijk grote Bond-petten droegen.

Fedora / Trilby-hoed

Een fedora is een lange, vilten hoed met een brede rand, denk aan de hoed van Indiana Jones, maar dekt ook kleinere hoeden zoals de iconische Mad Men's hoed die Don Draper draagt.

Ze kunnen een gespleten kroon hebben, in de lengte, of een C-kroon hebben, die een bredere kroon geeft en eruitziet als een druppelvormige kroon. Vaak heeft de Fedora een gedraaide rand aan de achterkant van de Kroon, en dit wordt als een onderscheidende factor gegeven; bekend als de snap-brim, maar kan ook naar beneden zijn in de stijl van een safarihoed of landhoed.

Bij uitstek stijlvol, hoeden zijn iconisch geweest in tv en film, van Gene Kelly in Singing in the Rain tot Trevor Howard. Zijn' drama maakte het tot een trouwe 'Film Noir', en de privédetective of als een gangsterhoed, zoals de hoeden van de Corleone in The Godfather, en ook Humphrey Bogart in Casablanca of Warren Beatty in Dick Tracey, maar ook muziek en Blues Brothers .

Porkpie hoed

De Pork Pie Hat of ' Porkpie' of Pork-Pie, is een gedrongen, ronde hoed die vaak gemaakt is van furfelt of wolvilt.

Het is een ideale vervanging voor de Trilby of een Fedora, het geeft een lager profiel met een vlakker, breder profiel vanaf de voorkant. De kroon is kort en heeft een inkeping rondom, in plaats van de knijp- en gespleten kroon of c-kroon, typisch gezien op fedora's en Homburgs, is het een 'gootkroon'. De Pork Pie-hoed stamt uit het midden van de 19e eeuw en was een soort vrouwenhoed. De naam komt, vrij letterlijk, van de gelijkenis met een Melton Mowbray, Pork Pie!

De term wordt ook gebruikt in verwijzing naar de randloze hoeden die worden gedragen door matrozen bij de Royal Navy. Deze hoed is meestal rond, plat aan de bovenkant en breder aan de kruin. Dit type hoed wordt ook wel een "square rig" genoemd en leent zich uitstekend voor de Smoking Cap.

De Homburg

Gepopulariseerd in de jaren 1950, is de Homburg-hoed echt iconisch. Gemaakt van premium, superglad furfelt.

De 'kettle curl'-rand is afgezet met grosgrain lint. De kroon is afgewerkt met een klassieke band en Laird's 'signature' boogplooi.

Een elegante, halfstijve hoed die kan worden gedragen als formele kleding of als onderdeel van een alledaagse moderne kijk op een klassieke stijl. Winston Churchill was een beroemde historische pleitbezorger van de Homburg-hoed.

Terug naar blog